
In de rubriek Met de pan op tafel blijven we vandaag in Nederland. Denk je aan Hollandse kost, dan schieten er allerlei obligate gerechten door je hoofd. Van bruine bonen met spek tot stamppot en van sudderlapjes tot stoofpeertjes. En dat is goed, mensen! Het kan ons niet obligaat genoeg zijn, wat dat betreft. Dus zetten we de vandaag een pan hutspot op tafel met een extra, misschien wat ongebruikelijk ingrediënt. Verder een keuze aan stukjes vlees of worst en natuurlijk een kuiltje met jus.
Dit heb je nodig voor 2-3 personen
500 gram gesneden hutspot
500 gram kruimige aardappels geschild
1 zakje van 150 gram peen julienne
1 rookworst (grof)
2 speklapjes
500 gram gehakt halfom
1 zakje (Keurslager) gehaktkruiden gewoon
vloeibare bakboter
1 groentebouillonblok
klontje (room)boter
peper, zout en nootmuskaat
eventueel een scheutje melk of kookroom
* Doe het groentebouillonblokje in een pan. Leg de hutspot erop en vul de pan met zoveel water dat de hutspot net niet onder staat. Leg de rookworst erop en sluit de pan.
* Doe de aardappels in een andere pan met een laagje water en zout.
* Kook de pannen met hutspot en aardappels in zo'n 20 minuten gaar.
* Meng ondertussen het gehakt met het zakje gehaktkruiden en eventueel een ei. Draai kleine gehaktballetjes en braad ze om en om gaar.
* Bestrooi de speklapjes met peper, zout en nootmuskaat en bak ze op hoog vuur gaar en knapperig.
* Giet de hutspot af, maar vang een deel kookvocht op.
* Giet de aardappels af.
* Stamp de aardappels met een klontje boter tot een grove puree.
* Doe er de hutspot bij en stamp of roer door elkaar.
* Schenk eventueel een scheutje kookvocht erbij als het te droog is.
* Zet de pan terug op laag vuur. Doe er de rauwe peen julienne bij en roer alles goed door elkaar.
* Doe er eventueel nog een beetje kookvocht bij of een scheutje melk of kookroom als het nog wat smeuïger mag. Proef of er nog peper en zout bij moet.
* Haal de gehaktballen en de speklapjes uit het vet. Doe het vet van de speklapjes bij het vet van de gehaktballen. Draai het vuur hoog en blus af met een scheutje water.
* Dien de hutspot op in een warme pan en schik het vlees er omheen. Maak ruimte in het midden voor het schaaltje jus.